Ο πολιτισμός στο Ε.Κ.Θ.

14o Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου Ε.Κ.Θ.

Αποσπάσματα ταινιών του Θόδωρου Μαραγκού

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός

είναι το τιμώμενο πρόσωπο

του 11ου Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου του Ε.Κ.Θ.


Δείτε πατώντας εδώ το πρόγραμμα προβολών ταινιών του Θόδωρου Μαραγκού

στο 11ο Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Κινηματογράφου του Ε.Κ.Θ.

Δείτε (και θυμηθείτε) αποσπάσματα από την πολυβραβευμένη ταινία του Θόδωρου Μαραγκού Μάθε παιδί μου γράμματα (1981, τέσσερα πρώτα βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης). Η ταινία ήταν η εμπορικότερη της χρονιάς!

….

Δείτε (και θυμηθείτε) αποσπάσματα από την ταινία του Θόδωρου Μαραγκού Από που πάνε για τη χαβούζα (1978). Η ταινία ήταν η εμπορικότερη εκείνης της χρονιάς!

Δείτε (και θυμηθείτε) αποσπάσματα από την ταινία του Θόδωρου Μαραγκού Τι έχουν να δουν τα μάτια μας (1984).

Δείτε αποσπάσματα από την τελευταία ταινία του Θόδωρου Μαραγκού ΙΣΟΒΙΤΕΣ (2009).

Γράφει ο σκηνοθέτης για την ταινία του ΙΣΟΒΙΤΕΣ:

Το χιούμορ χωρίζει την Ελλάδα στα δύο. Σε αυτούς που έχουν χιούμορ και σε αυτούς που δεν έχουν. Η εξουσία, η κυβέρνηση, οι πολιτικοί, η εκκλησία, οι παπάδες, οι παντός είδους δογματικοί, η αστυνομία, τα ματ, δεν έχουν ίχνος χιούμορ. Αγέλαστοι, με βλοσυρό ύφος, αντιμετωπίζουν με βία και καταστολή την εξεγερμένη νεολαία που αγωνίζεται για τα οράματά της, για τον πολιτισμό, για μια καλλίτερη ζωή. Τα νέα παιδιά, η άλλη πλευρά, διαδηλώνουν με τραγούδια, γελάνε, φωνάζουν εμπνευσμένα χιουμοριστικά συνθήματα, σατιρίζουν τους αγέλαστους και δίνουν τριαντάφυλλα στους αστυνομικούς που κοιτάζουν αυτά τα παιδιά, με φονικό μίσος, πριν τα ψεκάσουν με χημικά και τα χτυπήσουν αδίστακτα.
Για μένα το χιούμορ είναι ό,τι πιο υγιές και επαναστατικό υπάρχει σήμερα, σε αυτήν την άθλια χώρα που ζούμε. Γελοιοποιεί την εξουσία, γι’ αυτό και είναι υπό διωγμόν.
Όλες μου τις ταινίες τις διαπερνάει το χιούμορ. Σ’ αυτήν την ταινία μου, τους Ισοβίτες, το χιούμορ δεν αποτελεί μόνο στοιχείο διασκέδασης, αλλά είναι η ουσία και το νόημα του έργου. Στην ταινία αυτή καταπιάνομαι με την ελευθερία του ανθρώπου και την προσωπική ευθύνη του καθενός μας, απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Το χιούμορ εδώ είναι άρρηκτα δεμένο με το περιεχόμενο της ελευθερίας που αναζητούν οι ήρωές μου.

Θόδωρος Μαραγκός

Η ιστοσελίδα του σκηνοθέτη Θόδωρου Μαραγκού: http://www.maragosfilms.gr/

Advertisements

Δεκέμβριος 3, 2009 - Posted by | Uncategorized

Sorry, the comment form is closed at this time.

Αρέσει σε %d bloggers: